Wilhelm Moldovan a fost unul dintre promotorii educației în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România.

S-a născut la 26 Ianuarie 1927, în orașul Târgu Mureș, unde și-a petrecut copilăria și a urmat studiile școlii primare și medii. A studiat teologia la Seminarul Teologic din Stupini – Brașov, apoi la Institutul Teologic Protestant din Cluj, unde a absolvit cu calificativul Magna cum laude. Teza de licență, intitulată “Teologia Muzicii lui Bach”, a fost expusă la Institut timp de mai bine de 20 de ani, ca “model al felului cum trebuie să arate o teză realizată cu știință, inimă și inventivitate”.

În 1981, evidenţiindu-se prin cunoştinţele teologice dobândite, de-a dreptul enciclopedice, a fost numit profesor la Seminarul Teologic Adventist din Bucureşti, unde a fost apreciat pentru neobosita dăruire şi consacrare cu care sădea în studenții săi pasiunea pentru studiul Cuvântului, cercetare academică și predicare.

La numeroasele cursuri ale sale, care au rămas de referință pentru generații întregi, se adaugă Manualul Doctrinelor Biblice (1982), lucrare fundamentală a teologiei adventiste.

Ultimii ani din activitatea sa au fost dedicați aproape în exclusivitate lucrării de evanghelizare. A fost preferat și apreciat de către ascultători pentru predicile sale clare, convingătoare, bine documentate, grijuliu pregătite și prezentate în mod viu.

Îi plăcea să studieze, de aceea petrecea câte patru ore pe zi lecturând cu pasiune biografiile oamenilor celebri din domeniul științei, artei și misiunii creștine. A fost atras de sunetul fermecat al viorii, încercând să atingă perfecțiunea în interpretare, iar pasiunea lui pentru artă și frumos a fost extinsă și către pictură, unde colecțiile și cunoștințele sale în domeniu l-au făcut remarcat.

Viața și activitatea lui Wilhelm Moldovan au fost curmate tragic, în urma unui accident rutier, ce a avut loc în data de 16 Februarie 1989. Despre el s-a spus că “a fost un om care s-a inspirat din viața altor oameni, pentru a-i inspira și ajuta pe alții să realizeze mai mult”.

Curăția morală, dragostea de Cuvânt, cunoaștere și cercetare, pasiunea pentru mântuirea oamenilor și interesul pentru nevoile oamenilor fac din Wilhelm Moldovan un model și o imagine a Școlii Gimnaziale din Constanța, care i-a adoptat numele.